Transference Focused Psychotherapie

Transference Focused Psychotherapie is geschikt voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek die zich uit in problemen met hun identiteit en relaties. Deze problemen bestaan meestal uit conflicten in relaties met anderen en uit de snelle wisselingen in het beeld wat iemand van zichzelf en van anderen heeft. Hierdoor kunnen angst- en stemmingsklachten ontstaan.

Doel

Het doel van Transference Focused Psychotherapie is dat de verschillende beelden die je van jezelf hebt, één geheel worden. Dat zorgt voor een solide en flexibel identiteitsgevoel. Dat draagt bij aan het afnemen van je klachten en symptomen.

Duur, frequentie en vorm

De therapie bestaat uit tweewekelijks sessies. De behandeling duurt maximaal 3 jaar.

Werkwijze

In de behandeling ga je een persoonlijke relatie aan met de therapeut, met de bedoeling dat de problemen die je doorgaans heeft ook merkbaar worden binnen de therapeutische relatie. De gevoelens, gedachten en gedragingen die bij je opgeroepen worden, worden onderzocht en vergeleken met de (relatie-)problemen die er buiten de therapie zijn. Verheldering, confrontatie en interpretatie spelen in de behandeling een grote rol. Meer weten? Lees hier het ervaringsverhaal van Karel.

Bewezen effectief

De effectiviteit van Transference Focused Psychotherapie is bewezen door wetenschappelijk onderzoek:

  •  Clarkin, J. F., Foelsch, P. A., Levy, K. N., Hull, J. W., Delany, J. C., Kernbery, O. F. (2001). The development of a psychodynamic treatment for patients with borderline personality disorder: A preliminary study of behavioral change. Journal of Personality Disorders, 15, 487-495. Link naar het artikel.