Prijs voor onderzoek naar Kortdurende Psychoanalytische Steungevende Psychotherapie

Depressie kan goed met kortdurende psychoanalytische psychotherapie (KPSP) behandeld worden. Dat is de conclusie van een studie waarin het vergeleken werd met cognitieve gedragstherapie en waaraan verschillende NPI behandelaren mee hebben gedaan. Aan het artikel over deze studie heeft de American Psychoanalytic Association’s de jaarlijkse Scientific Paper Prize toegekend.

Het artikel “The efficacy of cognitive-behavioral therapy and psychodynamic therapy in the outpatient treatment of depression” is onderdeel van het proefschrift van Ellen Driessen. Rien Van, psychiater en voorzitter Raad van Bestuur en hoofd behandelzaken Mariëlle Hendriksen van het NPI waren co-auteur, samen met o.a. Jack Dekker en Jaap Peen van de Arkin onderzoeksafdeling.

American Journal of Psychiatry
Het artikel is gepubliceerd in het American Journal of Psychiatry en beschrijft de hoofdresultaten van het depressie onderzoek dat bij de voormalige Arkin poliklinieken is uitgevoerd. Uit het onderzoek bleek dat cognitieve gedragstherapie en KPSP even effectief zijn. Met 341 patiënten is dit het grootste gerandomiseerde onderzoek naar psychoanalytische psychotherapie dat ooit is uitgevoerd.

Beste wetenschappelijk artikel
De Scientific Paper Prize wordt jaarlijks uitgereikt door de American Psychoanalytic Association voor het beste wetenschappelijk artikel met een relevantie voor psychoanalyse uit het afgelopen jaar. Ellen Driessen zal de prijs in januari namens de onderzoeksgroep in ontvangst nemen op het jaarlijkse congres van de American Psychoanalytic Association in New York.

Lees hier het artikel “The efficacy of cognitive-behavioral therapy and psychodynamic therapy in the outpatient treatment of depression”: