Naasten

Ben je partner, ouder, familielid of vriend van iemand met een persoonlijkheidsprobleem? Ook de familie en omgeving van de cliënt kunnen bij het NPI terecht voor advies.

Omgaan met iemand met een persoonlijkheidsstoornis kan voor de directe omgeving ingewikkeld, boeiend en belastend zijn. Als naaste van iemand met een persoonlijkheidsstoornis kun je te maken krijgen met spanningen en conflicten, onbegrip van anderen en andere moeilijke situaties. Familie en vrienden kunnen er moeite mee hebben als iemand zich veel terugtrekt, altijd hoge eisen stelt aan zichzelf en anderen of reageert met onverwachte emotionele uitbarstingen en impulsief gedrag. Het is moeilijk hiermee om te gaan en vriendschappen en relaties kunnen onder spanning komen te staan.

Evenwicht vinden

Het is belangrijk evenwicht te vinden tussen betrokken zijn en rekening houden met je eigen mogelijkheden en beperkingen. Soms is het goed als je een grens trekt. Als het je teveel wordt, dan kun je steun zoeken. Wij organiseren bijeenkomsten voor naasten van onze patiënten en organiseren diverse activiteiten voor en met naastbetrokkenen. Ook bieden we behandelingen waarin de naaste betrokken wordt.

Tips

In het algemeen kan het helpen om:

– Goed geïnformeerd te zijn over de persoonlijkheidsstoornis 
– Je eigen grenzen te bepalen en te bewaken. Maak hierover heldere afspraken
– Negatief gedrag los te zien van de persoon
– Je waardering te laten blijken voor dingen die goed gaan
– Soms afstand te nemen
– Je eigen activiteiten en sociale contacten te onderhouden
– Duidelijk en realistisch te zijn over wat van u verwacht kan worden bij signaleren of bijstand verlenen in crisissituaties

Bij Preventie kunnen we je helpen met persoonlijk advies of cursussen. Ook is er online zelfhulp, programma’s die je thuis op de computer kunt volgen. Neem gerust contact met ons op via preventie@arkin.nl.

Boeken

– Mason, P. & Kreger, R. (2010). Leven met een borderliner. Uitgeverij Nieuwezijds B.V.
– Baars, J. & Meekeren, E. van (2013). Een psychische stoornis heb je niet alleen. Uitgeverij Boom
– Meekeren, E. van, Jong, H. de (2014). Omgaan met borderline. Een praktische gids voor naastbetrokkenen. Uitgeverij Boom.
– Krook, K. (2015). Borderline de baas. Gids voor naastbetrokkenen. Uitgeverij ThiemeMeulenhoff B.V.
– Meekeren, E. van (2012). Help, het wordt met te veel. Hoe je als naastbetrokkene overeind blijft. Uitgeverij Boom.
– Tromp, N. (2017). Geen gewone puber. Uitgeverij Nieuwezijds B.V.